Wapń dla zdrowia

drop

przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego

stomack

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych

arm

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni

dna

bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek

idea

pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego

tooth

potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zdrowych zębów

Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Zasady żywienia dietetycznego.

Kaloryczność: 2100 kcal, Białko: 73 g (13%), Tłuszcz ogółem: 80 g (34% w strukturze diety; NKT: 9,8%; JNKT: 16%; WNKT: 5,1%), Węglowodany ogółem: 298 g (56%), Wapń: 600 mg (zalecana suplementacja pod kontrolą lekarską), Fosfor: 1060 mg, Potas: 2600 mg, Sód: 1400 mg

Śniadanie:

Mleko 2% tłuszczu (szklanka – 250 ml) z płatkami kukurydzianymi (ok. 1 szklanka – 30g) i łyżką miodu (25g). Brzoskwinia (80 g). Herbata owocowa lub ziołowa

II Śniadanie:

Chleb zwykły (3 kromki) z masłem (15g). Twarożek: ser twarogowy półtłusty (100g) z łyżką śmietany 12% (12g), rzodkiewką (15g), pomidorem (24g – pół małego pomidora) i szczypiorkiem. Sok pomarańczowy (szklanka – 200g)

Obiad:

I danie: Zupa jarzynowa (głęboki talerz – 400g)
II danie: Morszczuk grillowany lub zapieczony w folii w piekarniku przyprawiony niewielką ilością białego pieprzu, sokiem z cytryny i koperkiem (100g), z ziemniakami (200g – ok. 3 sztuk; WAŻNE: ziemniaki powinny być moczone przed ugotowaniem, rozdrobnione w mniejsze kawałki i gotowane w wodzie, którą w trakcie gotowania należy wymienić na świeżą, poprzednią wylewając – ze względu na konieczność zmniejszenia ilości potasu w diecie), szpinakiem (50g świeżych liści szpinaku – ok. 2 garście podsmażone krótko na łyżce oliwy z oliwek (12g) z dodatkiem czosnku (ząbek – 5g) oraz surówką z selera, marchwi i jabłek (100g) z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego (12g)

Podwieczorek:

Kisiel owocowy 150g (filiżanka)

Kolacja:

Dwa naleśniki (ciasto naleśnikowe bez piany – 180g) z musem jabłkowym (po 2 łyżki na naleśnik – 48g)

Płyny:

Ilość płynów spożywana dziennie przez pacjenta jest ustalana indywidualnie i powinna być konsultowana z lekarzem prowadzącym

(okres III - GFR = 59-30ml/min)
Kaloryczność: 1950 kcal, Białko: 52 g (norma 0,8g/kg masy ciała) , Tłuszcz ogółem: 73 g (34% w strukturze diety; NKT: 10%; JNKT: 12%; WNKT: 5%), Węglowodany ogółem: 283 g (58% w strukturze diety), Potas 300 mg Sód 990 mg, Fosfor 858 mg, Wapń 480 mg (zalecana suplementacja preparatami wapnia pod kontrolą lekarską)

Śniadanie:

Kanapki z serkiem typu "Fromage", sałatą, ogórkiem i rzeodkiewką. Herbata z jedną łyżeczką cukru. Chleb pszenny (zalecane pieczywo niskobiałkowe) 2 kromki (50g), masło (20g), serek typu "Fromage" (20g), sałata (2 liście - 6g), ogórek (5plasterków - 25g), rzodkiewka pokrojona (15g)

II Śniadanie:

Jogurt naturalny (150g) z kiwi (całe, obrane i pokrojone - 75g) i miodem (łyżke - 24g)

Obiad:

I danie: Zupa kalafiorowa (głęboki talerz – 400g)
II danie: Bitki wołowe (mały kawałek - 75g) z ziemniakami (200g - WAŻNE: ziemniaki powinny być moczone przed ugotowaniem, rozdrobnione w mniejsze kawałki i gotowane w wodzie, którą w trakcie gotowania należy wymienić na świeżą, poprzednią wylewając - ze względu na konieczność zmniejszenia ilości potasu w diecie) i surówką z marchwi i jabłka z dodatkiem oleju rzepakowego (100g)

Podwieczorek:

Ciasto drożdżowe (dwa kawałki: 80g) i kisiel owocowy (szklanka: 200g)

Kolacja:

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, makaron ugotowany (75g - 3/4 szklanki), tuńczyk z puszki (20g), ogórek pokrojony (25g), ćwiartka małego obranego ze skórki pomidora (12g), oliwki czarne (2-3 sztuki pokrojone 6g), oliwa z oliwek łyżka (12g)

Płyny:

Ilość płynów spożywana dziennie przez pacjenta jest ustalana indywidualnie i powinna być konsultowana z lekarzem prowadzącym

Kaloryczność: 1900 kcal, Białko: 78 g (15% w strukturze diety), Tłuszcz ogółem: 77 g (35% w strukturze diety; NKT: 10%; JNKT: 17%; WNKT: 6%), Węglowodany ogółem: 245 g (51% w strukturze diety), Wapń: 1100 mg, Potas: 4400 mg, Magnez: 356 mg

Śniadanie:

Chleb zwykły (3 kromki - 75g) z masłem (15g), sałatą (3 liście - 9g), serem żółtym typu Gouda (3 cienkie plasterki - 45g), pomidorem (pół małego - 24g) i szczypiorkiem. Maślanka spożywcza (filiżanka - 150g)

II Śniadanie:

Sałatka z kurczakiem. Świeże liście szpinaku (25g - garść), pomidor (pół małego pomidora - 24g), pierś z kurczaka podsmażona krótko na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (ok. 1/4 - 1/3 piersi kurczaka pokrojona w kostkę), prażone płatki migdałów (ok. 2 łyżeczki), oliwa z oliwek (łyżka stołowa - 12g). Sok z czarnej porzeczki (szklanka - 200g)

Obiad:

I danie: Zupa jarzynowa (głęboki talerz – 400g) z natką pietruszki posiekaną (łyżeczka - 6g)
II danie: Dorsz z rusztu (100g) z ziemniakami (200g - ok. 3 sztuki) i surówką z kapusty kiszonej (100g) z marchewką (45g - mała) i dodatkiem oleju rzepakowego (łyżka - 12g). Kompot z jabłek (szklanka - 200g)

Podwieczorek:

Jogurt naturalny (150g) z pokrojoną brzoskwinią (średnia - 85g). Sok z czarnej porzeczki (szklanka - 200g)

Kolacja:

Tosty (2 kromki pieczywa tostowego - 30g) z dżemem jagodowym niskosłodzonym (po łyżce na kromkę - 30g). Herbata owocowa lub ziołowa (szklanka - 200g)

Płyny:

Ilość płynów spożywana dziennie przez pacjenta jest ustalana indywidualnie i powinna być konsultowana z lekarzem prowadzącym

Skład i dawkowanie

Składniki:

Węglan wapnia, substancje dodatkowe: celuloza mikrokrystaliczna (substancja wypełniająca), hydroksypropyloceluloza (nośnik), sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana (nośnik), sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca), dwutlenek krzemu (substancja przeciwzbrylająca).

Skład aktywny 1 tabletka 2 tabletki
Wapń
(w postaci węglanu wapnia)
400 mg
(50% ZDS*)
800 mg
(100% ZDS*)

Sposób użycia:

Spożywać 1 - 2 tabletki dziennie.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany, jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Ważne jest stosowanie zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Produkt nie zawiera laktozy.

Sposób przechowywania:
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Producent

Jesteśmy polską prywatną firmą o ponad 60-letnim doświadczeniu w produkcji chemicznej i farmaceutycznej.

Działalność rozpoczęliśmy w roku 1948 od prostej, potrzebnej w okresie powojennym, produkcji chemicznej. W roku 1950 Spółdzielnię opuścił pierwszy wyrób farmaceutyczny. Na przestrzeni lat systematycznie poszerzaliśmy asortyment produktów farmaceutycznych i chemicznych. Posiadamy własny, nowoczesny oddział syntez, w którym w wyniku skomplikowanych wieloetapowych reakcji otrzymujemy substancje czynne do produkowanych przez nas produktów leczniczych.

W dziale produkcji tabletek, na bazie własnych substancji czynnych i zgodnie z wymaganiami Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP) produkujemy produkty lecznicze. Posiadamy własne laboratorium kontroli jakości, które poddaje rygorystycznej ocenie każdy etap produkcji wg. szczegółowo opracowanych procedur. Uruchomiliśmy również nowoczesny oddział regeneracji zużytych rozpuszczalników.

Producent:

Farmaceutyczno-Chemiczna Spółdzielnia Pracy LABOR ul. Długosza 49, 51-162 Wrocław www.labor.com.pl
Labor logo
collage part