Wapń dla zdrowia

drop

przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego

stomack

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych

arm

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni

dna

bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek

idea

pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego

tooth

potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zdrowych zębów

Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Zasady żywienia dietetycznego - propozycja diet bogatych w wapń.

Kaloryczność: 2100 kcal, Wapń: 400 mg (zalecana suplementacja pod kontrolą lekarską), Potas: 2000 mg, Sód: 1100 mg, Fosfor: 965 mg

Śniadanie:

Kanapki z wędliną z indyka, sałatą i plastrem pomidora. Chleb zwykły (2 kromki) z masłem (10g), sałatą (dwa duże liście), plastrem wędliny z indyka (30g) oraz plastrem pomidora (20g). Gruszka 120g. Herbata zielona

II Śniadanie:

Chleb zwykły (3 kromki) z masłem (15g). Twarożek: ser twarogowy chudy (100g) z łyżką śmietany 12% (12g), rzodkiewką (15g) i ogórkiem świeżym (25g – ok. 5 plasterków). Herbata zielona (szklanka 200g)

Obiad:

I danie: rosół z makaronem (ok. 400g łącznie, makaron 100g – szklanka)
II danie: Morszczuk (100g) grillowany lub zapieczony w folii w piekarniku przyprawiony niewielką ilością pieprzu białego lub cytrynowego i koperkiem. Ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu (pół woreczka) i surówka z cykorii i jabłka (100g) z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego (12g)

Podwieczorek:

Kisiel owocowy 150g (filiżanka)

Kolacja:

Dwa naleśniki (ciasto naleśnikowe bez piany – 180g) z musem jabłkowym (po 2 łyżki na naleśnik – 48g)

Płyny:

Ilość płynów spożywana dziennie przez pacjenta jest ustalana indywidualnie i powinna być konsultowana z lekarzem prowadzącym

(okres III - GFR = 59-30ml/min)
Kaloryczność: 2000 kcal, Potas: 2000 mg, Wapń: 230 mg (zalecana suplementacja pod kontrolą lekarską), Fosfor: 643 mg, Sód: 1100 mg

Śniadanie:

Kanapki z serkiem typu „Fromage” naturalnym, sałatą, ogórkiem i rzodkiewką. Herbata z jedną łyżeczką cukru. Chleb pszenny (zalecane pieczywo niskobiałkowe) 2 kromki (50g), masło (20g), serek typu „Fromage” (20g), sałata (2 liście), ogórek (5 plastrów – 25g), rzodkiewka pokrojona (15g).

II Śniadanie:

Bułka kajzerka (50g), masło (10g), miód (łyżka – 25g). Gruszka 130g

Obiad:

I danie: Zupa kalafiorowa (talerz 400g)
II danie: Bitki wołowe (kawałek – 100g) z ryżem (pół woreczka) oraz surówką z marchwi i jabłek (100g) z dodatkiem oleju rzepakowego (1 łyżka – 12g)

Podwieczorek:

Ciasto drożdżowe (dwa kawałki - 80g) i kisiel owocowy (szklanka - 200g)
Słaba herbata (filiżanka 150 ml)

Kolacja:

Sałatka makaronowa z tuńczykiem. Makaron ugotowany (3/4 szklanki – 75g), tuńczyk z wody (20g - łyżka), ogórek pokrojony (25g), ćwiartka małego, obranego ze skóry pomidora (12g), oliwki czarne (2-3 sztuki pokrojone), oliwa z oliwek (1 łyżka – 12g)

Płyny:

Ilość płynów spożywana dziennie przez pacjenta jest ustalana indywidualnie i powinna być konsultowana z lekarzem prowadzącym

Kaloryczność: 1900 kcal, Białko: 78 g (15% w strukturze diety), Tłuszcz ogółem: 77 g (35% w strukturze diety; NKT: 10%; JNKT: 17%; WNKT: 6%), Węglowodany ogółem: 245 g (51% w strukturze diety), Wapń: 1100 mg, Potas: 4400 mg, Magnez: 356 mg

Śniadanie:

Chleb zwykły (3 kromki - 75g) z masłem (15g), sałatą (3 liście - 9g), serem żółtym typu Gouda (3 cienkie plasterki - 45g), pomidorem (pół małego - 24g) i szczypiorkiem. Maślanka spożywcza (filiżanka - 150g)

II Śniadanie:

Sałatka z kurczakiem. Świeże liście szpinaku (25g - garść), pomidor (pół małego pomidora - 24g), pierś z kurczaka podsmażona krótko na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (ok. 1/4 - 1/3 piersi kurczaka pokrojona w kostkę), prażone płatki migdałów (ok. 2 łyżeczki), oliwa z oliwek (łyżka stołowa - 12g). Sok z czarnej porzeczki (szklanka - 200g)

Obiad:

I danie: Zupa jarzynowa (głęboki talerz – 400g) z natką pietruszki posiekaną (łyżeczka - 6g)
II danie: Dorsz z rusztu (100g) z ziemniakami (200g - ok. 3 sztuki) i surówką z kapusty kiszonej (100g) z marchewką (45g - mała) i dodatkiem oleju rzepakowego (łyżka - 12g). Kompot z jabłek (szklanka - 200g)

Podwieczorek:

Jogurt naturalny (150g) z pokrojoną brzoskwinią (średnia - 85g). Sok z czarnej porzeczki (szklanka - 200g)

Kolacja:

Tosty (2 kromki pieczywa tostowego - 30g) z dżemem jagodowym niskosłodzonym (po łyżce na kromkę - 30g). Herbata owocowa lub ziołowa (szklanka - 200g)

Skład i dawkowanie

Składniki:

Substancja odżywcza: węglan wapnia; substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna; substancje wiążące: hydroksypropyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana; substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu, dwutlenek krzemu.

Skład aktywny 1 tabletka 2 tabletki
Wapń
(w postaci węglanu wapnia)
400 mg
(50% RWS*)
800 mg
(100% RWS*)
* referencyjna wartość spożycia

Sposób użycia:

Spożywać 1 - 2 tabletki dziennie.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany, jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Ważne jest stosowanie zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Produkt nie zawiera laktozy.

Sposób przechowywania:
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Producent

Jesteśmy polską firmą z ponad 65-letnim doświadczeniu w produkcji chemicznej i farmaceutycznej.

Działalność rozpoczęliśmy w 1948 roku od potrzebnej w okresie powojennym, produkcji chemicznej. W roku 1950 Spółdzielnię opuścił pierwszy produkt leczniczy.

Zgodnie z wymaganiami Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP) wytwarzamy produkty lecznicze, wydawane na receptę i stosowane w lecznictwie zamkniętym. Nasze wiodące marki to Pernazinum, Chloropernazinum i Litocid.

Odpowiadając na potrzeby Pacjentów naszą ofertę wzbogaciliśmy również o suplementy diety, produkowane zgodnie z Systemem Analizy Zagrożeń
i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP).


Posiadamy własne laboratorium chemiczne i mikrobiologiczne, które poddaje rygorystycznej kontroli jakości każdy etap produkcji. Wszystkie procesy produkcyjne i dystrybucyjne prowadzimy z najwyższą starannością mając na uwadze zdrowie i bezpieczeństwo Pacjenta.

Producent:

Farmaceutyczno-Chemiczna Spółdzielnia Pracy LABOR
ul. Długosza 49,
51-162 Wrocław www.labor.com.pl
Labor logo

Kontakt

Farmaceutyczno-Chemiczna Spółdzielnia Pracy LABOR
ul. Długosza 49
51-162 Wrocław
tel.: + 48 71 325 30 85/86, 
fax: + 48 71 326 14 57
e-mail: labor@labor.com.pl

DZIAŁ HANDLOWY
Sprzedaż hurtowa i detaliczna

tel.: + 48 71 326 14 91, fax: + 48 71 326 14 57
e-mail: r.rzepka@labor.com.pl
Przyjmowanie zamówień telefonicznych w dni robocze
w godzinach od 8:00 do 14:00

Informacja o produkcie
tel. kom.: + 48 605 101 323

collage part